FreeBSD.se / 2200 registrerade användare / på webben sedan 2002-03-09 / Home
Search   
Contribute | Calendar | Advanced Search | Site Statistics | Directory | installationsguide | Forum | Filarkiv | FAQ's | Web Resources | Polls |
 Welcome to FreeBSD.seThursday, July 24 2014 @ 08:26 AM CEST 
Sektioner
Home
Lathundar (71/0)
Säkerhet (210/0)
Små Tips (22/0)
Artiklar (83/0)
Intervjuer (4/0)
Nyheter (203/0)
Tävlingar (7/0)

Händelser
There are no upcoming events

User Functions
:

:


Lost your password?

ReklamVem är online
Guest Users: 5

Sponsorer


Intervju med en svensk FreeBSD-committer
Monday, November 11 2002 @ 02:01 PM CET
Contributed by: tubbs
Views:: 4,704

Johan Karlsson är en av två svenska FreeBSD-committers och givetvis är det på sin plats att vi tar reda lite på hur det är att vara committer och vem Johan egentligen är. Det är dagen efter att vi haft personalfest på mitt jobb så jag är lite trött när jag ringer upp Johan. Johan däremot låter pigg. Efter lite hälsningsfraser kommer vi igång med frågorna.- Vad jobbar du med?
- Jag är doktorand på Luleå tekniska universitet , där forskar jag på en minnesmodell där en bit kan förekomma på flera positioner i minnet. Innan det studerade jag till civilingenjör i datateknik här i Luleå.

- När började du intresserad dig för datorer?
- När jag var 10 år fick jag en Commodore 64 och sen dess har jag varit intresserad kan man säga, när jag var 14 kom jag i kontakt med min första PC. Innan jag började på högskolan så testade jag en del Linux, och när jag började läsa till civilingenjör kom jag första gången i kontakt med FreeBSD.

- Hur gick det till när du blev committer?
- För två år sen började jag arbeta med problemdatabasen [reds anmärkning: problemdatabasen är en databas som består av bland annat felrapporter som användare skickar in. Det sköts av ett program som heter GNATS och du kan hitta databasen på webben på adress http://bugs.freebsd.org] och rättade småfel. Efter att jag hade hållit på med det i ett och ett halvt år pratade jag med en committer som heter sheldon om att få commitbit så att jag kunde rätta till saker själv utan att be en committer. Och nu arbetar jag med just det i FreeBSD, d v s jag går igenom problemdatabasen och rättar till småsaker jag hittar. Jag gör inget i ports eller doc-trädet, bara i src-trädet.

- Har ni committers någon social kontakt?
- Jag har inte träffat någon, men jag vet att många åker på till exempel BSDcon. Det kommer jag kanske också göra i framtiden när jag har doktorerat klart och har lite bättre ekonomiska förutsättningar.

- Vad tycker du är det viktigaste för FreeBSD i framtiden?
- Viktigast är att behålla stabiliteten. FreeBSD är idag ett väldigt stabilt och snabbt operativsystem och det är viktigt att inte förlora det. Samtidigt som det är bra att man utvecklar stöd för flera plattformar måste man se till att inte tappa prestandan för i386. I 5.0 kommer det att komma mycket trevliga saker och steget från 4.x till 5.x kommer att vara lika stort som från 3.x till 4.x. Det är viktigt att komma ihåg att 5.0 inte är tillräckligt stabilt för produktion än, det är lämpligt först när vi kommer till 5.1 eller kanske till och med 5.2. Saker som det arbetas mycket med nu är att få bort låsningar av kärnan och också att få en trådad kärna att fungera.

Kortfrågor
Vad tycker du om...

...Linux?
-Jag har kört väldigt lite Linux själv, men det verkar bra. Anledningen till att jag har valt BSD är att jag tycker det har en bättre struktur och oftare renare källkod.

...OpenBSD och NetBSD?
-Jag har haft väldigt lite kontakt med OpenBSD och NetBSD. Jag tycker skillnaderna inte verkar vara så stora förutom att OpenBSD och NetBSD är portat till många fler plattformar.

...Microsoft/Windows?
-Jag försöker att undvika att använda Windows. Min uppfattning är att Windows 95/98 som är det jag haft mest kontakt med är alldeles för instabilt. Tyvärr måste jag använda Windows för att kunna göra mina bankärenden. Så jag har en dator med dualboot.
-Du har Handelsbanken antar jag? Själv har jag S|E|B och det fungerar utmärkt.
-Ja det stämmer, jag har funderat på att byta.

...GPL och BSDL?
-Jag har inget emot GPL, men jag föredrar själv BSDL. Jag har inget emot att man använder kod kommersiellt.

-Slutligen, vad har du själv för datorer?
- Hemma har jag en p166, på jobbet en sun ray, en pII 350 och en bärbar Dell latitude 500.

Om du vill kontakta Johan gör du det lämpligast på johan@freebsd.org


   


Intervju med en svensk FreeBSD-committer | 0 comments | Create New Account
The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.
What's Related

Story Options
  • Printable Story Format