FreeBSD.se / 2200 registrerade användare / på webben sedan 2002-03-09 / Home
Search   
Contribute | Calendar | Advanced Search | Site Statistics | Directory | installationsguide | Forum | Filarkiv | FAQ's | Web Resources | Polls |
 Welcome to FreeBSD.seTuesday, July 29 2014 @ 08:37 AM CEST 
Sektioner
Home
Lathundar (71/0)
Säkerhet (210/0)
Små Tips (22/0)
Artiklar (83/0)
Intervjuer (4/0)
Nyheter (203/0)
Tävlingar (7/0)

Händelser
There are no upcoming events

User Functions
:

:


Lost your password?

ReklamVem är online
Guest Users: 7

Sponsorer


Jo chattar med Richard Stallman
Thursday, February 20 2003 @ 04:41 AM CET
Contributed by: jo
Views:: 6,221
Jag lyckades få tag på den mycket upptagne Richard Stallman för att ställa ett par frågor om hans arbete med GNU, relationer till FreeBSD och licens-djungeln.

FBSD.se:
Vilken är din relation till FreeBSD (om du har någon)?

R.M.S:
Jag tänker inte direkt medvetet på att jag har någon relation till FreeBSD i formell mening. Jordan Hubbard, som brukade vara FreeBSD-gruppens ledare, är en gammal vän till mig, men jag känner inga i den nuvarande ledarkretsen.

FBSD.se:
Hur tycker du att FreeBSDs förhållande till GNU och/eller The Free Software Foundation har framskridit och förändrats genom åren?

R.M.S:
Det finns inga dispyter eller problem mellan GNU och FreeBSD så utvecklingen av de två systemen framskrider parallelt utan behov för särskilt mycket diskussion dem sinsemellan. Jag är belåten med det därför att det finns tillräckligt med problem och dispyter på andra håll.

FBSD.se:
Vart ser du den ovannämnda relationen ta vägen inom en överskådlig framtid. Kommer vi någonsin få se ett "GNU/FreeBSD" operativsystem?

R.M.S:
Om du menar ett GNU/FreeBSD-kernel operativsystem så har jag hört att några Debiankillar ville försöka sig på en sådan kombination. I GNU-projektet är vi i första hand intresserade av vår kernel, GNU Hurd. När folk frågar oss hur de kan hjälpa utvecklingen av GNU i kernelområdet rekommenderar vi att de arbetar på Hurd och versionen av GNU-systemet som är byggt på den.

FBSD.se:
Förespråkar du aktivt att operativsystem ska inkludera GNU-mjukvara, och i så fall hur går den förespråkningen till, eller är det mer något som händer på en "visst det vore trevligt" basis?

R.M.S:
GNU är i sig självt ett operativsystem; vad som hände 1984 var att vi aktivt satte oss för att utveckla ett komplett och fritt operativsystem. Det är tacksamt att se folk använda delar av GNU (d.v.s, GNU-mjukvaropaket) på andra sätt, speciellt i fria operativsystem, men det är inte det som är syftet med vårt arbete. Så vi gör inga extra ansträngningar för att övertyga utvecklare av andra operativsystem att inkludera GNU-mjukvara. Det står dem fritt att göra det om de vill.

GNU/Linux är lite annorlunda eftersom det inte bara använder ett fåtal GNU-komponenter utan till största delen är GNU fast med en annan kernel. I praktiken är GNU/Linux det huvudsakliga tillämpningsområdet för GNU. Så vi har ett speciellt intresse i utvecklingen av GNU/Linux.

FBSD.se:
Ibland kan debatter om licenser (den nuvarande BSD-licensen gentemot den nuvarande GPLen kommer i åtanke) bli ganska heta - är de diskussionerna viktiga för dig? Fyller dessa licenser olika funktioner, d.v.s att de alla behövs, eller borde det vara en prioritet för de olika lägren att sammarbeta för att smälta samman de olika licenserna?

R.M.S:
Det finns vissa situationer där jag rekommenderar den reviderade BSD-licensen--t.ex stödde jag beslutet att omlicensiera OGG/Vorbis-koden till en enkel frisläppt licens. Däremot tycker jag att det i vanliga fall är viktigt att använda GPL för att försvara alla användares frihet.

En del tror att fri mjukvara till slut kommer att vara så stark och så väl accepterad att vi inte behöver bekymra oss över att någon försöker släppa icke-fria versioner. Kanske kommer det att hända men det har inte hänt ännu.

Alla kommersiella GNU/Linux distributörer inkluderar mer eller mindre icke-fri mjukvara och har gjort det i flera år. (Lider FreeBSD av samma problem?) Resultatet är en användargrupp som till största delen är redo att svälja icke-fria tillbehör utan att blinka. Icke-fria versioner av X-servern och icke-fria dynamiskt laddbara moduler till Linux kerneln, är allvarligt svaga punkter i vårt läger. Om det inte vore för GPL skulle vi ha icke-fria språk "front-ends" och icke-fria CPU "back-ends" också. Vi har ännu inte uppnått den sociala mognadsnivå där GPL inte längre spelar någon roll.

FBSD.se:
Tack Richard Stallman för att vi fick stjäla en stund av din tid.Richard Stallman grundade GNU-projektet 1984. Han är den ursprunglige upphovsmannen till GNU Emacs, GNU C kompilatorn och GNU debuggern GDB och har även bidragit till annan mjukvara. Han jobbar till vardags som president för The Free Software Foundation.

   


Jo chattar med Richard Stallman | 7 comments | Create New Account
The following comments are owned by whomever posted them. This site is not responsible for what they say.
Jo chattar med Richard Stallman
Authored by: tubbs on Thursday, February 20 2003 @ 05:26 PM CET
Spännande att Stallman tog sig tid med oss. Förövrigt är det här den 100:ade artikeln. Det borde firas på något sätt.

Ge gärna mer tips på människor att intervjua! har en tråd i forumet om det som man kan använda.
Jo chattar med Richard Stallman
Authored by: Anonymous on Thursday, February 20 2003 @ 07:26 PM CET
Jag skulle kunna tillägga att GNU-projektet och Free Software Foundation för några år sedan körde ganska många BSD-system på såväl servers som arbetsstationer. Jag tror att några Kerberos-servers (om de används fortfarande) kör FreeBSD eller NetBSD fortfarande.

Jonas Öberg
lite statestik
Authored by: DragNET on Friday, February 21 2003 @ 01:39 PM CET
DEt skulle vara lite intresant att få en överblick på hurmånga det är som "aktivt" använder *BSD (både privat och företag) hur man skulle ta reda på det kanse är svårt men med sammlad kraft så kanse man kan undersöka i det.

På sista tiden så har jag ialefall märkt att *BSD har uppmärksammats altmera och frågan är Hur många tror att BSD kommer ligga i framtiden. Komer det vara en konkurent till microsofts server marknad eller har Linux tagit den kakan redan?

Och hur många säkerhets företag (eller andra företag tex M$) öppet erkäner att dom föredrar FreeBSD ?

Vist det är nog svårt att trolla fram sifror om man inte betalar ett calcenter som vill ringa och fråga.

Men om man börjar att föra nån form av statestik så kanse man kan kolla på den om nått år eller så

GADAMBANG

---
Jag är jag
efter som du är inte jag
och jag är inte du
så därför, helt enkelt är jag JAG

What's Related

Story Options
  • Printable Story Format